AFSNIT 4: FORTÆLLINGER FRA EN RESTAURATØR – MØDE MED STATSMINISTEREN OG AT RAMME MUREN

 

Kære gæst og følgere af The Standard

Det er et par uger siden, at I sidst har hørt fra os. Ikke fordi vi ikke har haft noget at berette. Tværtimod. Men fordi vi, som alle andre, har måttet forholde os til, at krisen er langt dybere og vil fortsætte meget længere, end nogen af os har haft fantasi til at forestille os.

Det er den virkelighed, vi står i nu. Situationen var dermed også baggrunden for, at Merete som repræsentant for restauranterne i København tirsdag var indbudt til dialogmøde hos Statsministeren, Erhvervsministeren og Finansministeren om branchens vilkår og muligheder.

Indtil Corona ramte verden som et lyn, har vi sammen med resten af Danmark kunnet nyde frugterne af mange års fælles målrettethed, dygtighed og samarbejde i den danske oplevelsesindustri. Med innovation, investeringer og hårdt arbejde har vi sammen skabt et København, som står øverst på listen hos mange udenlandske turister, og ikke mindst hos internationale virksomheder og arrangører af konferencer, messer og events. Alt dette er nu med ét slag, og i bedste tilfælde, sat på pause på ubestemt tid.

Verden har lukket deres grænser, flyselskaberne massefyrer, og begrebet ”Stay-cation” varsler om et Danmark og et København, der kommer til at holde ”pause” fra internationale turister, arrangementer og møder resten af året – og formegentlig længere end det.

Et kæmpe tab af omsætning
I lighed med mange af vores kolleger i hotel og restaurationsbranchen er mere end 80% af vores forretningsgrundlag dermed rykket væk under os, og det kommer ikke tilbage, selvom vi får lov at åbne dørene igen.

The Standard er særdeles hårdt ramt pga. vores internationale forretningsgrundlag og ekspertise i afholdelse af store arrangementer med flere hundrede gæster. Vores tal repræsenterer derfor heldigvis ikke hele restaurationsmarkedet, og med mulighed for at lave take away, regeringens hjælpepakker og en generelt stor lokal opbakning er der mange mindre restauranter, som bliver hjulpet rigtig godt igennem krisen. Et eksempel er Restaurant RADIO på Frederiksberg, som nok skal komme igennem 2020 med skindet på næsen, og som medejere af denne lille perle er vi dybt taknemmelig for de hjælpepakker og initiativer, som gør det muligt for restauranten at overleve.

På The Standard vil vi selvfølgelig også søge nye muligheder og gøre alt i vores magt for at få endnu flere danskere til at hente vores take away, spise på vores terrasse og besøge vores restauranter, når vi kan åbne op igen. Fakta er dog, at selv om alle danskere holder ferie i Danmark og spiser ude som aldrig før, så kan det ikke tilnærmelsesvis opveje, hvad vi mister i omsætning fra store internationale arrangementer og turister, som ikke kommer til København i nærmeste fremtid.

Vi går derfor en udfordrende fremtid i møde, hvor kun én ting står lysende klart: Vores omkostninger, på trods af hjælpepakker, overstiger vores muligheder for at generere den omsætning, som er nødvendig for at betale vores udgifter. Vi tager derfor også penge med på arbejde hver eneste dag.

Fra verdens gastronomiske hovedstad til?
Det har både vi og branchen prøvet før. Årets første måneder er branchens absolutte lavsæsonen, hvor de fleste må budgettere med et underskud, der skal hentes ind over resten af året. For mange lykkedes det dog ikke. Sidste år, og dermed dengang Corona kun var en øl, kørte mere end halvdelen af danske restauranter med underskud, og man kan derfor også argumentere for, at der nu vil komme en naturlig oprydning blandt for mange og måske også for dårligt drevne restauranter og virksomheder generelt.

Det er dog desværre langt fra disse ”tvivlsomme” virksomheder, krisen rammer hårdest. Tværtimod er det dem, som via deres succes og egne midler har kunnet investere og udvikle deres forretning til høj international klasse, som nu kæmper for deres liv.

København er over det seneste årti blevet kendt som verdens gastronomiske hovedstad, og vi har vundet mange internationale konferencer, messer og events til byen som eksempelvis det netop aflyste EM i fodbold.

Investeringerne for at opnå denne status, og for at vi kan levere på højeste internationale niveau, har derfor også været tilsvarende høje – og med ét slag er forretningsgrundlaget nu væk under os, men det er omkostningerne ikke. Vi har derfor hårdt brug at vide, hvad regeringen vil med vores branche, og med København, på den anden side af Corona.

Vi efterlyser en plan
Krisen har allerede kostet både staten og alle os selvstændige, der hver dag spiser lidt af formuen, milliarder. Et bidrag, vi gerne yder, hvis vi kan se, at der er noget på den anden side. Problemet er nu, at vi er ved at miste troen på, hvad regeringen og Nikolaj Wammen gentage gange har sagt; ”Vi gør, hvad der skal til for at holde hånden under vores virksomheder”

Tør vi tro på, at regeringen rent faktisk holder hånden under de brancher, der ligegyldigt hvor meget vi kæmper, ikke er i stand til at skabe den fornødne indtjening? Hvis regeringen stopper udviklingen af hjælpepakker nu, så er alle de penge, som de og vi har investeret, tabt.

Hvis det rigtige fortsat er at gå langsomt frem, er regeringen også nødt til at give os en langstrakt plan og medfølgende vilkår at arbejde med. Fx hjælpepakker, der tilpasses længere perioder og tilrettes de brancher, der er hårdest ramt. Lovgivningen må tilrettes den virkelighed, som vi kender nu. Og det tidsperspektiv, som vi kigger ind i.

Lad det stå helt klart. Vi er blevet selvstændige, fordi vi brænder for at skabe vores egen virksomhed og vores egne gode resultater uden hjælp fra staten eller andre. Vi kæmper derfor også med det, vi kan og har, og lige nu er status på The Standard, at Mission serverer grønne deleretter ud af huset, Almanak leverer klassiske, nordiske retter, og STUDIO poppede i weekenderne op med Alan Bates bud på top gourmet to go.

Vi har også fuld gang i planlægningen af en evt. åbning for udeservering efter den 10. maj, og vi bidrager med Meretes deltagelse i en task force hos vores brancheorganisation, HORESTA, med forslag til, hvordan en evt. åbning af restauranterne kan tage sin form.

Alligevel er der desværre alt for meget, som pt. Er ude af vores hænder på den lange bane, og vi kan derfor kun vente på, at nogen vil hjælpe vores branche med ”at gøre det, der skal til”, så vi kan fortsætte med at gøre alt det, vi kan bidrage med.

Med ønske om en god ny uge til alle,

Merete & Dorte